O vacanta pe velier, sau cum sa fii diferit! La mare sau pe mare?


Ultimii ani, au indus turistului roman, moda vacantei pe velier. In Grecia, Croatia sau in orice alta parte insorita. Catalogata de unii drept “fitza”, este de fapt o evadare din monotonia unui standard de vacanta statica. Inlaturi cumva riscul de a alege nepotrivit pe baza unor recomandari nefondate, o locatie ce poate te va dezamagi. Pe un velier nu ai acest risc, pentru ca in fiecare zi esti intr-o alta zona, alta insula, alt golf. Alta activitate. Daca in cazul pensiunilor din Romania, includerea expresiei “priveliste deosebita” este un must have in anuntul de promovare, in cazul de fata se subintelege.

 

Personal, recomand o astfel de vacanta standard de 7 zile, pentru ca dincolo de ineditul situatiei in care vei fi pus sa iti petreci vacanta, am garantia ca parerile de rau nu vor exista. Sigur, nu te astepta la un lux exorbitant pentru ca nu vei avea parte de el. Dar conditiile sunt chiar ok.

 

Multe site-uri de profil sau chiar influenceri care au petrecut astfel de vacante, pot fi o sursa buna de informare, dar eu merg mai departe, si… vei vedea in continuare si de ce…

M-am decis! Cum procedez?

 

Depinde foarte mult de tine, de informatiile pe care le ai si ceea ce iti doresti.  Trebuie sa iti spun ca in principiu, ai de ales intre o ambarcatiune ce apartine unei firme de charter (inchiriere ambarcatiuni) si o barca de la proprietar care face plimbari cu turistii. Da, exista si asa ceva. Romani, bulgari, francezi, nemti si englezi, proprietari de barci, incearca sa se mai scoata cu intretinerea acesteia, facand astfel de servicii pe timp de vara. Unii chiar si-au facut o meserie din asta, asigurandu-le existenta.

 

Daca te gandesti sa inchiriezi o cabina intr-o barca de owner, lucrurile stau destul de simplu, in sensul ca platesti la imbarcare si hai la drum. In general, proprietarul incearca sa iti faca viata frumosa la bord si posibil sa ai noroc sa fie asa. E ca la “ia-ma, nene”. Uitati de tutorialele de pe site-ul pe care l-ati gasit. Din cele 2, 3 sau 4 cabine, tu si iubirea ta, vei ocupa una si vei imparti toaleta cu ceilalti pasageri. Dar asta se intampla la orice velier cu exceptia cazului in care esti dispus sa platesti 80.000. euro pe o vacanta ca sa ai inclusiv servicii de concierge.

 

La o barca de charter, lucrurile decurg la fel de simplu: Iti formezi un grup de prieteni cu care pui la cale o astfel de isprava si inchiriezi barca pe baza dovezii ca detii un certificat de skipper. Nu ai, vezi tu cum faci si… ma iei cu tine, daca sunt disponibil. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa ma suporti, dar daca poate nevasta-mea si cele doua fiice adolescente ale noastre, sigur poti si tu. In plus trebuie sa ma si platesti (stiu, nu e prea confortabil).

 

In ambele situatii descrise mai sus, trebuiesc respectate un set de reguli si fiecare prezinta avantaje si dezavantaje pe care le voi preciza mai jos.

.

Deci, pe care… cum?

 

Daca ai stat in gazda pe perioada studentiei dintr-o placere fantastica, atunci o barca de proprietar privat s-ar putea sa fie pe placul tau. In plus, atunci ca si acum, pretul s-ar putea sa ti se potriveasca, dar riscul este al tau 100%. Nu ma intelegeti gresit, vorbesc stict din postura turistului. Un navigator de cursa lunga apreciaza altceva, asa cum detesta colaborarea dintre producatorii de ambarcatiuni noi cu… IKEA.

 

Pretul pentru servicii aproximativ similare sunt cam cu 20% mai mici. Spun aproximativ similare pentru ca, in afara de garantia care trebuie platita agentiei de charter, restul costurilor sunt cam la fel. Am sa le explic mai jos.

 

Trebuie sa va spun ca barci de proprietar mai gasiti (posibil, dar nu garantez) doar in Grecia. Dar din acest an pandemic, s-au introdus amenzi fantastice pentru cei care desfasoara astfel de activitati, iar in Coatia, Italia si Spania, autoritatile au fost intotdeauna vigilente si au interzis din fasa asemenea practici. In plus, obligativitatea de a stationa doar in marina, creaza un dezavantaj major in privinta costurilor pentru proprietari. Afacerea devine nerentabila. Pentru ei.

 

O barca de charter prezinta avantaje incontestabile, din punctul meu de vedere. In primul rand, companiile de profil beneficiaza de fonduri europene pe care le obtin in baza unui dosar cu 5 file. Anual, reinnoieste 30% din flota si niciodata nu vei prinde un velier cu o vechime mai mare de 4-5 ani. In plus, acesta este dotat si autorizat conform cerintelor legale, cu tot ceea ce este necesar navigatiei intre insule. Igienizarea interiorului se face de catre firme specilizate cu produse de profesionale. (va asigur ca nu vreti sa vedeti o curatenie facuta intr-o barca de un proprietar englez sau francez).

  .

Skipperul este intodeauna sfatuit cu privire la traseu, astfel incat siguranta pasagerilor sa nu fie pusa in pericol si totul sa decurga normal sau cat mai firesc posibil pentru o vacanta frumoasa. Pentru aventura va astept cu alta ocazie si face obiectul unei alte discutii.

 

Da, asigur pentru voi alegerea cea mai buna de velier. De exemplu, daca sunteti un grup de 4 persoane, voi cauta cea mai buna varianta de velier cu 2 cabine, in cea mai buna zona de navigatie. Nu va faceti griji, eu dorm si in cuier daca e cazul, sau pe punte sa nu va deranjez.

 

Cat ma costa?

 

Pe langa pretul de inchiriere al velierului, care pleaca de la 1200 de euro / saptamana in functie de perioada, mai sunt costuri privitoare la cantitatea de combustibil consumata (nu depaseste 15 euro de persoana) costul cu acostarea in marina si aprovizionarea cu apa si energie electrica (cam tot 15 euro de peroana) curatenia finala (cam 100 euro pentru toata barca), garantia ce se restituie la sosire (poate ajunge la pretul de inchiriere, deci sa o aveti in vedere cash sau card) si bineinteles plata skipperului care este de 800 euro pe sejurul de 7 zile (se achita la imbarcare, cash sau revolut).

 

Un night party sau chiar mai multe pe o plaja la care nu are nimeni acces, poate sa va faca o idee despre o vacanta perfecta.

 

Nino, administratorul acestui site, ne va insoti contra cost, fiind un ghid de exceptie (de fapt o enciclopedie a Greciei) si in plus,  va poate marca momentele cu fotografii si filme de o calitate fantastica.

 

Vara este aproape, restrictiile pe ridicate, deci… decizia va apartine!

 

VEZI OFERTE SI DETALII AICI!


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER
Share this page:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *