Un articol fara titlu!


De cate ori ati citit interviuri incepand cu intrebarea: De unde v-a venit aceasta pasiune? Cum v-ati descoperit pasiunea pentru navigatie? Cum ati reusit?

 

Ei bine, raspunsurile au sunat cam asa: Inca de mic copil am… Sau, intr-o zi, am citit cartea… si din momentul acela am stiut ce vreau sa fac, care e calea mea in viata… Pffff…

 

Nu, eu nu am avut asa ceva! Nicio revelatie apocaliptica care sa imi defineasca destinul! Nici pe departe. Asta am simtit intotdeauna ca trebuie sa fac asta. Am simtit ca sunt navigator si cu asta basta! Pur si simplu asta mi-a placut si daca ar trebui sa ma explic (nu mi-a cerut nimeni asa ceva si o fac doar de amorul artei) am sa va povestesc.

 

1985 Vara. Aproape absolvent al scolii generale 41 Galati. Clasa a VIII-a. Urma admiterea la liceu. Director, un wannabe in ale matematicii, casatorit cu alta wannabe (care chiar nu a reusit sa fie nici macar cadru didactic in ale nimicului). O nulitate cu diploma cu care ma si vad astazi si nici macar nu are bunul simt sa se simta rusinata ca a ajuns cadru didactic pe spatele PCR.  Intamplator! Nesimtirea defineste asa ceva, uneori si chiar trebuie condamnata! Din pacate, cativa o facem.

 

Nu stiu daca cei de seama mea va amintiti cum decurgea procedura. Pai era cam asa: completam o “hartie”, un biletel si il dadeam dirigintelui, cu optiunea fiecaruia. Si eu am completat Liceul de Marina Galati. Stiti ce am starnit cu asta? Cam ceea ce fac de obicei - ”o furtuna”! Liceu de Marina Galati era la jumatatea topului in catalogul ierarhiei. Pe primul loc era, bineinteles Liceul Vasile Alecsandri, denumit si astazi Oxfordul de la Dunare. Asta a dat si da in continuare olimpicii internationali. Chiar daca parintii au sau nu bani de pregatire. Se vizeaza valorile si se exporta cu gratie, ulterior. Astazi, majoritatea nu depun aplicatii la universitatile de top, ci sunt vanati cu insistenta de acestea. Fiind un elev de top in scoala, directorul si dirigul au luat foc si drept urmare, consecinta a fost sa o cheme pe mama la ordine. Tata, lucra in Iraq, Libia si alte tari arabe, construind tot ceea ce americanii au distrus ulterior.

 
  • Doamna, sunteti la curent cu optiunea baiatului?
  • Nu inteleg! zice mama.
  • Pai, baiatul vrea sa ne faca de rusine! Vrea la “marina”! E posibil asa ceva? Acolo se intra cu nota 2! Doamna, va rugam… sotul stie?
 

Mama voia sa ma faca medic. Chirurg! Asa credea ea ca e bine, ca baiatul ei sa fie cu o treapta mai sus, sa fie salvator de vieti, sa fie domnul Doctor! Eu, voiam sa fug naibii din tara, sa scap de sistemul ala (si asta) jegos. Dupa… a venit revolutia si mama a ramas fara medic in familie iar eu cu visul neimplinit de a fugi din tara.

 

Ajunge si tata in tara, inainte de a da eu examenul la liceu. Trebuie sa va spun ca tatal meu este un monument de inteligenta si l-am descoperit ca om dupa varsta de 14 ani. Haleste matematica pe paine si astazi, desi are 78 de ani.

 
  • Ce faci, ma? Ma intreaba. Vrei sa uschesti din tara, nu?  Pai asa? Vezi, daca nu intri primul la liceul asta, ai o mare problema cu mine.
 

Sincer, m-a durut pentru ca nu a fost langa mine atatia ani si intotdeauna m-a facut sa ma simt inferior datorita calitatilor sale intelectuale. Pe scurt, a stiut sa ma umileasca! Crunt!

 

A venit si ziua examenului de admitere la liceu. Tata a fost “lipit” de subiecte si cand am iesit din examene, a inceput:

  • Ai facut asa? Ti-a dat asa? 
  • Da, probabil… nu mai stiu… te rog…
  • Cum ma, tu nu ai fost acolo? Habar nu ai ce ai facut?
  • Ba da… dar… nu imi amintesc… acum… poate ca da… asa am facut…
  • Bai tata, esti tampit? Prost? Eu ce am lasat acasa? Un idiot?
 

Imi venea sa ma inghita pamantul! Mai mult, aveam un var care candidase si el si a iesit radiind de fericire, spunandu-i lui taica-miu: Tot am facut! I-au sigur 9! Dar… fii-tu vad ca nu prea s-a descurcat!

 

Am intrat al doilea la liceu cu 8,60. Varu-meu nu a intrat. A luat 1.50. La Liceul Vasile Alecsandri, in anul ala era o ploada de comunist care trebuia sa intre si… s-au mai facut inca 10 clase sa intre si ea. Fapt pentru care s-a intrat cu nota 2,50. La noi, ultima medie a fost 5.

 

Citește continuarea AICI!


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER
Share this page:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *