Skipper training sau … cat costa sa afli ca esti “prost”


Initial l-am considerat de o aroganta fantastica si am renuntat sa ii mai urmaresc postarile pe facebook, pentru ca personajele arogante ma dezgusta mereu. Intotdeauna am considerat ca modestia este atributul oamenilor de caracter si superior intelectual fata de marea masa a “expertilor”. Imi place sa ma incadrez in anturajul celor din urma.

Constrans de nevoia acuta de a face lucrurile ca la carte in materie de skipper si manat de resortul interior de a continua proiectul aventurii mele in Classmini 580, am apelat la serviciile lui, prin intermediul amicului Florio.

Romeo Dretcanu, caci despre el este vorba, este de departe cel mai titrat skipper roman, fiind certificat RYA (Royal Yacht Academy) Yachtmaster Ocean Instructor, autorizat de aceasta prestigioasa institutie cu sediul in Anglia sa predea intreaga curricula pana la nivelul de Offshore, avand zeci de mii de mile marine “under his belt”.  Experienta pe oceane este de necontestat si asta se vede din cum se misca pe barca dar si din comportamentul enervant de calm in situatiile mai delicate in care elevii sai se “arunca” ca surzii in tobe.

Nu stiu daca este singurul roman cu astfel de certificari, dar stiu ca este singurul disponibil in Romania sa te instruiasca, si asta dupa un eveniment nefericit care il obliga sa… stea prin preajma casei. Deci sa profitam la maxim, zic!

  • Buna Romeo! Bogdan sunt si te sun din partea lui Florio!
  • Buna! Ia zii…
  • Ma poti ajuta cu tide-urile si navigatia astronomica? Am ceva material didactic, dar ma uit la calcule ca vitelul la poarta noua!
  • Vino sambata la Mangalia ca fac un “general refresh” sa vad ce stii si de unde te iau, iar apoi mai vorbim despre ce vrei tu!

Stiam ca sarisem etape, dar nu stiam cate si asta aveam sa aflu in sambata aia. Il sun si pe colegul si prietenul meu Lucian si ne hotaram sa mergem impreuna. Lucian, proaspat detinator al certificatului clasa C, fusese cu mine in Grecia pe velier si sincer este foarte entuziasmat de sailing, fapt pentru care absoarbe informatiile ca un burete.

La ora 9 dimineata suntem pe Todobi, o Bavaria 36 special aleasa de Romeo pentru a face training cu ea. Dupa prezentarile de rigoare, noi suntem gata sa iesim in larg, ca na, doar ne plac velele ridicate. Asta a fost dorinta noastra nu si a instructorului, care ne-a frecat timp de vreo 3 ore (poate si mai bine) cu un binevenit si util set de reguli privind verificarea minutioasa a barcii si a personalului.  

Majoritatea le stiam, dar nu erau structurate in creierul meu mititel, asa ca intotdeauna riscam sa scap ceva din vedere. 

Alte lucruri nu le stiam deloc. De ce s-o fi numind cursul general refresh, cand de anumite lucruri nu am avut habar? Ca sa uiti ceva, ar fi trebuit sa le fi stiut, nu?

Antrenamentul a durat pana la 7 seara, timp in care am fost acaparat total de instructiunile primite si de “initiativa“ mea total democratica (defect pe care l-am mai reparat ulterior) si care nu are ce cauta pe barca atunci cand nu esti skipper.

Siguranta este pe primul loc si insistenta cu care se ocupa sa pricepi clar acest aspect pare putin deranjant, dar iti explica ce se poate intampla daca respecti regulile de safety si ce se poate intampla daca nu o faci. Are sens, are logica totul!

Daca i-as fi povestit ce peripetii am trait si cate prostii mi-am dat seama acum ca facusem in aventurile mele, cred ca m-ar fi dat jos de pe barca. Cert este ca a concluzionat la un moment dat, ca nu sunt pregatit pentru un examen de RYA Yachtmaster offshore, lipsurile mele fiind evidente in acest sens. Ma rog, stie el ce stie si stie mai bine ca mine!

Daca ar fi sa extrag esenta cursului, as spune ca este extrem de util pentru oricine, fie ca este skipper, fie ca este crew. Modalitatea de transmitere a informatiilor este simpla, clara si chiar trebuie sa fii batut in cap rau de tot sa nu pricepi logica unor situatii expuse.

Despre Romeo ca trainer, iti pot spune ca mi-a placut in special pentru ca te pune si se astepta sa gandesti ceea ce faci ca skipper. Te “obliga” sa analizezi ce a mers bine si ce a mers rau Ia manevrele efectuate si asta chiar e ceva. Intotdeauna inveti cel mai mult din greseli dar trebuie sa le identifici la nivel de amanunt, pentru ca detaliul da perfectiunea si perfectiunea nu este un detaliu.

Eu: 

  • am invatat sa fiu mai disciplinat chiar si cu mine insumi, 
  • sa fiu atent si foarte concetrat la toate si la tot (barca si membrii echipajului), 
  • mi-am ascutit simturile si cred ca pot sa prevad ce urmeaza sa se intample in anumite situatii.

Cat costa? Putin in raport de cate afli si cat mai ai de invatat.

In concluzie, merita Romeo Dretcanu sa fie trainerul tau?  ☺ 

Eu am zis asa: Romeo, cred ca asta va fi primul si ultimul curs cu tine. El mi-a raspuns: eu nu as fi asa sigur in locul tau.  

Week-endul urmator am fost din nou pe Todobi.


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER

Share this page:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *