Gata! S-a aflat totul! Navigatia cu vele in pericol!


Nu stiu daca ati observat in ce hal s-a degradat jurnalismul in ultimii ani, personaje de o calitate indoielnica ajungand sa publice articole pe site-urile cotidienelor nationale, tot felul de articole cu titluri dintre cele mai cretine si fara legatura cu continutul. Am impresia ca oamenii aia sunt platiti in functie de numarul de click-uri. M-am gandit sa nu ii las singuri, si sa fiu alaturi de ei doar o singura data, sa vad si eu cum e sa te injure lumea din cauza asta. Bine lumea te injura si fara motiv, dar acum am zis sa le dau unul pertinent.

 

Cica sa mai scriu cate ceva, imi tot spun cunoscutii. Despre ce, ii intreb? Despre ce vrei tu, din experienta personala sau orice altceva.

 

Intrucat ma adresez prin intermediul acestui site incepatorilor sau wannabe, m-am gandit sa o apuc de la un capat si anume cursurile de navigatie si prima ta barca cu vele.

 

Da, daca vrei sa iesi pe rauri, lacuri sau pe mare, trebuie sa ai un permis care in Romania se numeste ICC. Adica Certificat International de Conducator Ambarcatiuni de Agrement, tara noastra fiind asociata la aceasta organizatie cu o recunoastere limitata international, comparative cu RYA (Royal Yacht Association) ce are “punctul de plecare” in Marea Britanie. De altfel, cam ei dau ora exacta in navigatie si sincer sa fiu chiar sunt cei mai buni din punctul meu de vedere. Vin foarte tare din urma francezii si olandezii, dar nici americanii nu stau rau deloc.  Daca vrei sa urmezi cursurile RYA, trebuie sa stii ca autoritatile romane stramba din nas cand vad certificarea asta, pe principiul idiotului care are convingerea ca al nostru e cel mai bun. Nu, nu e!

 

Dar, daca vrei sa iti petreci verile pe barca in Grecia sau orice alta tara neafiliata ICC, sa stii ca autoritatile de acolo sunt mult mai civilizate si accepta orice permis detii tu. Daca optezi pentru RYA, sa stii ca poti face scoala si cu skipperi romani ce activeaza in cadrul scolilor licentiate in sensul asta. Vor face armata cu tine, dar sa nu iti para rau, pentru ca rezultatul va fi pe masura instructiei.

 

In afara tarii poti face cursurile ICC, fara probleme dar examenul il dai la una din Capitaniile din tara, pe baza de programare. O data pe luna se organizeaza o sesiune de examene care se suntin pe calculator, exact ca la scoala de soferi. Trebuie sa stii ca certificatul ICC este pe categorii si anume: clasa D – ape interioare (rauri, lacuri), clasa C include clasa D si iti permite sa navigi la o distanta de 6 MM de coasta, clasa B - 24 MM si clasa A – no limit sau Ocean Going. Mai ai o limita si anume lungimea ambarcatiunii nu trebuie sa depaseasca 24 metri, ceea ce nu cred ca iti va pune probleme. Clasa S, iti va permite sa navigi cu vele si se obtine in baza unei diplome eliberate de una din scolile de navigatie autorizate de ANR, fara a mai sustine un examen la Capitanie.

 

In Romania scoli de navigatie nu sunt foarte multe, dar ai de unde alege. In principiu iti recomand sa alegi omul cu care faci scoala si intr-o mica masura sa te orientezi dupa renumele ei. De exemplu, exista o scoala, pe care o recunoastem dupa renumele de “scoala vedetelor” pentru ca este frecventata in special de celebritati autohtone, mai mult sau mai putin cunoscute. Doar Vulpita si Viorel de la Acces Di(n)rect nu au urmat cursurile acestei scoli, dar banuiesc ca nu e timpul trecut sa realizeze o emisiune cu tema asta. Daca o fac, am sa cer drepturi de proprietate intelectuala ca le-am dat o idee in scris.

Eu nu am urmat cursurile nici unei scoli pentru ca am avut certificatul din oficiu, activand timp de 10 ani ca profesionist. Am urmat insa cursurile de sailing pe velierul Lindor cu domnul Comandant Alexandru Tudor, commandant de cursa lunga si un pasionat al navigatiei cu vele. Va marturisesc ca nu am ales bine. Am ales foarte bine! Desi scoala a durat vreo 5 zile, eu am lipsit vreo doua pentru ca am avut un proces la Iasi si era prea important sa il las sa se judece in lipsa, asa ca prea multe nu am invatat. La “proba finala” examinator delegat a fost cel care avea sa devina prietenul meu, Nicu Moise supranumit si Pelicanul. Ulterior am navigat mult impreuna si pot sa spun fara nicio retinere ca de la el am “furat” pe rupte din tainele navigatiei cu vele, pentru ca omul este un velist pur sange. Ce inseamna asta? Pai a inceput sa mearga cu iole (barci mici cu panze si fara motor) si a continuat pana la cele mari de 14 metri. Poate si mai mari.

 

Domnul Alexandru Tudor (care se transforma in nea Sandu dupa ce ajungi sa Il indragesti) nu este un simplu instructor. Este mult mai mult. Daca esti pasionat de sailing, el iti va deveni mentor si te va ghida permanent cand il vei solicita si cel mai important, atunci cand simte el ca ai nevoie. Este un om de mare caracter si in cele din urma cel mai important beneficiu pe care il obtii urmand cursurile sale, este acela ca il vei cunoaste. Acum cand scriu aceste randuri, mi-am amintit ca am o mica datorie fata de dansul, dar nu ma achit on-line ci ma gandesc sa fac o deplasare pana la Limanu si poate am ocazia sa ies pe mare cu Lindor. No, romanul tot roman este. Pana nu profita el de o situatie, nu se lasa.

 

As putea sa mai mentionez tot aici scoala Nautical Blue, a domnilor Maraloi. Foarte bine organizati pe partea teoretica. Eu am facut cursul de LRC (Long Range Communication) la dansii si pot spune ca mi-a placut. Ar mai fi scoala domnului CDT. Leoca, un autentic lup de mare si extrem de serios in ceea ce face. In plus are si o baza materiala destul de consistenta, detinand si vreo 3 veliere.

 

In Grecia il puteti intalni pe Constantin Lascu, dar nu vi-l recomand pentru incepatori. El preda pentru avansati, aratundu-ti ce nu stii atunci cand crezi ca stii de toate. De altfel omul isi petrece cea mai mare parte din timp pe barca si asta spune multe despre el. Nu cred ca e pasionat de navigatie, cred ca e bolnav de navigatie. Daca ai facut o scoala si vrei sa inveti mai multe sau esti “rusty”, atunci e omul potrivit.

 

Orice scoala ai alege, te asigur ca prea multe nu vei invata. Oricum, ca incepator vei face o groaza de prostii de care iti vei aminti amuzat peste ani. Cel mai bun profesor este marea dar si cel mai exigent examinator. Te pedepseste crunt, nu primeste spaga sa ”inchia ochii” la erorile tale si iti va arata cu o sinceritate crunta, cine esti si cat poti duce.

 

Despre prima barca cu vele, urmeaza…


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER
Share this page:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *