N-am putut, dar nici n-am vrut!


Last minute 2020, sau concluzii despre ce a fost.  Eu zic ca mai degraba nu a fost. Nimeni nu se astepta la un blocaj global, dar in mod surprinzator, planeta si-a continuat miscarea de rotatie si cea de revolutie, amintindu-ne ironic ca o doare in cur de noi.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma, soarta ne-a facut sa deschidem mai bine ochii si, daca avem ceva intelepciune, putem sa ne imaginam un viitor incert, predictibilitatea devenind din acest an, ocupatia de baza a naivilor.

Asta inseamna, ca ce? Ca nu ai voie sa visezi? Ca nu mai poti construi nimic, de frica Marelui Arhitect ? Nicidecum! Dar, scuze poti gasi oricand si te poti lega de orice imprejurare ca sa iti justifici neputinta. Asa cum fac eu!

Daca nu era izolarea dictata de pandemie, nu mai citea nimeni acest site pentru ca nu ar fi existat in forma asta si nici nu as fi luat decizia de a participa la Transat 2021 in class mini 5.80. Per ansamblu, nu a fost atat de rau. 

Regret insa faptul ca nu am participat la SuperBlog decat cu un articol (Please…Answer me!) care nu s-a bucurat de succes. Evident, altele au fost mult mai bune. Am decis sa-i las pe cei care se pricep, sa ne incante cu creativitatea lor si sa ma retrag in studiul proiectului de velier cumparat de la Janusz Maderski. Am gresit! Chiar daca s-a “intrat” cu 10 la SuperBlog, trebuia sa fac un efort si sa particip, pentru ca nici barca nu am construit-o si nici articole nu am mai scris (stiu, mai sunt dator cu cateva, dar poate pana pe 7 ianuarie le dau gata). 

In schimb, o groaza de dosare noi, cu spete dificile si-au facut intrarea in portofoliul meu si imi ocupa destul timp. Parca cineva de acolo de sus, intentionat ma obliga sa aloc mai putin timp constructiei ambarcatiunii.

Entuziasmul initial referitor la constructia barcii, s-a transformat rapid intr-o viziune clara asupra realitatii. Cosmarul logistic privitor la materialele de calitate impuse prin proiect, a contribuit din plin la asta, Romania fiind o tara total neprietenosa constructiei de veliere. In plus, valoarea totala a ambarcatiunii, depaseste de cel putin doua ori pe cea anuntata de proiectant si de organizatorul competitiei. Vom fi la start, probabil putin peste 30 de competitori cu casnicia facuta tandari si intr-o evidenta stare de faliment personal (daca nu apelam la sponsori).

Sponsori n-am! Poate nu am cautat unde trebuie. Am intalnit atitudini diverse: de la zambete dispretuitoare, pana la afirmatii de genul “da’ ce, sa devii tu celebru pe banii mei?” Unii s-au aratat foarte incantati initial, dupa care nu au mai raspuns la telefon. Va suna cunoscut?!

Asadar, alerg constant dupa inca 38.000 euro pe care sa ii adaug celor aproape 10.000. cheltuiti pana in prezent, doar pentru a fi sigur ca termin velierul (la pretul de astazi al echipamentelor). Cam greut, nu? Nu, ar spune unii care uitandu-se in bilantul contabil al unor companii locale, ar vedea un profit net de 200 mil. euro. Nu-i judec! Sunt banii lor, poate munciti cu truda, cu nopti nedormite de grija platii salariatilor, de negocierile esuate cu bancile pentru investitiile viitoare, etc. 

Nu e o cauza sociala. Dar am facut-o eu sa fie! In parteneriat cu Fundatia Inima de Copil (inimadecopil.ro) am stabilit sa se profite de participarea mea la acest eveniment si sa initiem un foundraising menit sa asigure obtinerea unor fonduri necesare lor, pentru proiectele in derulare sau cele viitoare.  

Nu vreau sa inchei anul cu datoria neachitata, aceea de a explica celor care m-au intrebat: de ce vrei sa participi la traversarea solitara a Atlanticului de Nord cu un velier de 5.80 metri? De ce vrei sa te chinui in halul asta? Nu realizezi ca de bugetul asta iti cumparai o barca capabila, o puneai la punct si iti faceai moftul de a traversa Atlanticul?

Raspunsul este cat se poate de simplu. Pentru ca sunt un navigator de week-end, un navigator sezonier si consider ca am nevoie de o minima asistenta pe perioada traversadei. Am fost obligat sa mentin o balanta stricta intre pasiunea de a naviga cu vele si profesia mea de avocat. Atunci cand balanta a inclinat mai mult decat trebuia in zona navigatiei, consecintele financiare s-au simtit destul de repede si efortul de redresare a fost mare. Destul de mare.

Este un chin? Da si chiar unul semnificativ, dar stiu ca nu am voie sa ma plang. Cel mai dificil va fi somnul polifazic care in general are consecinte nefaste asupra starii generale de sanatate. Dupa prima saptamana din  cele 4 aproximate, lucrurile vor incepe cu siguranta sa se complice. Estimez o lipsa de coordonare motrica, reflexe afectate si o acuta lipsa de atentie. Desi o pregatire fizica este recomandata, pregatirea psihica este esentiala dar… nici ea nu garanteaza prea multe.

O barca mai mare, un echipaj si o dotare moderna, garanteaza un minim de riscuri. Asa o fi! Dar mie nu imi place sa navig cu echipaj. Cu exceptia colegului meu Nicu Moise si poate a lui Vlad Negut, nu cred ca as putea naviga cu echipaj. Chiar si in calitate de skipper de charter (ceea ce se poate numi oricum, numai navigatie nu) am o oarecare retinere. In plus acolo nimeni nu vine pentru navigatie, vine pentru o distractie teribila in care valurile preferate sunt cele de bere sau vin.

In fine, sa nu o mai lungesc. As fi putut mai mult? Da, in mod clar. N-am vrut? Sigur ca da, dar sa stiti ca sunt specialist in explicatii credibile. Cel putin pentru mine.

Un coleg francez ce va intra si el in competitia Transat 5.80, chiar m-a certat (pe buna dreptate) ca doar un puturos ca mine gaseste doar scuze. Hai sa il contrazic:

Pai…………………………………………………………………………………

Cam astea au fost argumentele mele !

Oricum stiam ca pe velierul meu vor fi 3 lazy: 

  1. Lazy Jack (un mecanism din saula subtire ce impiedica vela mare atunci cand o cobori, sa se imprastie pe punte), 
  2. Lazy Bag (o prelata unde se strange randa/vela mare pe ghiu, avand rol de protectie UV, dar si de organizator al acesteia) si 
  3. Lazy Bogdan (adica subsemnatul).

Ce am vrut sa zic de fapt prin acest articol? Ca va urez tuturor un an mult mai bun, sa fiti sanatosi, empatici, sa va tineti cu dintii de visele voastre ca sa se indeplineasca si sa aveti mult noroc!


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER

Share this page:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *