In reverse…


De regula yachtingul se incepe cu barci mici si pe masura ce evoluezi, cresti dimensiunea barcilor cu vele. Nu stiu daca e o regula sau nu, dar este ceva obisnuit sa sa procedeze asa.

 

Pe Serban il cunosc de ceva timp si am reusit sa il contaminez cu pasiunea pentru vele. Articolele de pe site, au pus cireasa pe tort si iata-l cumparand din Anglia o barcuta mica din placaj de doar 3 metri, pliabila si cu o vela. Sigur, nu este momentul de o investitie majora atunci cand esti chiar incepator.

 

Vineri dimineata, m-a sunat si m-a intrebat daca sunt disponibil sa testam impreuna barcuta pe lacul Brates. Bineinteles ca am acceptat imediat stiind cat de fun e un dinghi cu o vela. Stiam de la Vali Antonov ca lacul e cam secat, dar locatia aleasa pentru lansare m-a facut sa cred ca adancimea e ceva mai mare decat auzisem de la gura lumii.

 

Sambata dimineata, ma infiintez la locul faptei si ma gasesc cu Serban. Cica va trebui sa o caram pana la lac imreuna, ca singur nu poate. Mirat, astept sa vad cat poate fi de grea sau incomoda la carat. Sincer, cam este. Placajul marinizat este destul de gros si doar corpul pliat este destul de greu si incomod de dus de o singura persoana.

 

Barca este ca un lego. Corpul se pliaza in 4 bucati si apoi se armeza cu piesa centrala, o bancheta de placaj pliabila, oferind posibilitatea de a mentine barca la latimea ei ideala pentru a monta oglinda pupa si cea din prova. Oricum atat prova si pupa sunt imbracate de un material textil/plastic impermeabil.

 

Ceea ce m-a surprins, a fost arborada de tip gaff rig. Catargul de dimensiuni reduse (normal, de altfel) se monteaza direct intr-un locas special construit inspre prova. Strai pupa nu are, dar asta e tipic pentru gaff rig. Sarturile se prind cu cleme iar straiul prova se petrece printr-un rai si se leaga la un tachet de plastic. Ridicarea randei nu este chiar simpla, dar cred ca este o chestie ce tine mai degraba de cum am armat eu cu Serban barca, decat de buna functionare a fungilor, toate petrecute prin acelasi ochet din varful catargului. Randa de culoare rosiatica, asa cum ii sta bine unei barci serioase, nu e chiar noua dar foarte aproape.

Ceea ce mi s-a parut cu adevarat interesant, este ca pe corpul barcii la pupa, este un dispozitiv fix cu o rola ce te ajuta sa o tragi singur dupa asamblare, catre rampa de lansare si atunci lucrurile devin chiar usor de facut singur. Bine ca am retinut, pentru ca trebuie asamblata cat mai aproape de locul de lansare.

 

Locul ales de Serban nu a fost ideal. Baza de agrement de la lacul Brates, este de fapt un loc amenajat pe malul lacului, pentru gratarareala si micareala. Daca nu ai loc sa iti faci un gratar in balcon ca tot romanul autentic, atunci iti urci familionul in masina si cu carnea cumparata de stii tu unde, dai buzna la locatia asta, unde platesti 10 lei si iti faci de cap. Locatia in felul ei e ok, clientii doar in parte. Am avut deosebita „placere” sa montam barcuta pe acorduri de manele si am fost acompaniati uneori de voci ridicate, sa se faca auzite peste volumul muzicii. N-ai ce face, asta e!Locatia nu era grozava in primul rand pentru ca nu are o rampa de lansare ci doar o trecatoare prin stuf si aia blocata de cosuri de gunoi, dar un panou pompos anunta ca adancimea apei este de 0,5m si max 1,5m. Bun, zic!

 

Dupa descaltarea de rigoare si impingerea barcii, Serban s-a apucat de dat la rame. Da, am uitat sa va spun ca propulsia pentru a ajunge in zona cu vant se face cu rame.Un motor montat pe oglinda pupa, oricat de mic ar fi, cred ca e o idee foarte proasta. Acum urmeaza faza amuzanta: Incepe Serban sa dea la rame si zice, ceva nu e in regula. De ce? Intreb. Pai dau vasla de pamant cand o bag in apa.

What? Iau o vasla si masor adancimea. Maxim 30 cm. Hai mai incolo zic, ca poate e apa. Dupa 10 minute, ridic randa si micuta barca prinde viteza sub un vant bunicel. Cred ca merge montat si un foc mic in prova, dar barca n-are acum.

 

Cat ne-am fatzait pe lac, am constatat: In mod surprinzator, barcuta urca in vant (eterna mea problema cu urcatul in vant). Este ideala pentru o singura pesoana, hai 2 care au tinut regim in pandemie. Forma de lighean, nu o avantajeaza si nu sta grozav pe vant mai taricel (eventual rafale). Tot din cauza asta, deriva de vant este foarte mare. Bine, nu am avut ocazia sa punem derivorul la locul sau, pentru ca arasem suficient fundul lacului cu carma. Suportul catargalui trebuie imbunatatit.

Fata de un caiac cu vele, ai mai mult spatiu de depozitare si daca vrei sa mergi la pescuit poti sa iti iei o lada termoizolanta cu baterii in care sa iti tii berea la rece.

 

Nu e buna pentru a te distra pe lacul Brates. Ne-am pus pe uscat de nenumarate ori si deja devenise frustrant.  De fapt, pe lacul asta se poate face doar windsurf.

 

Orice barca mica e foarte fun, dar privitor la asta, nu am putut sa imi dau seama prea bine. Este simpla si asta este un atu mare. Arborada este preferata mea si aici as putea fi subiectiv, deci nu ma pronunt. A mers bine si a prins chiar si o viteza de 3-4 kn la rafale fara sa folosesc top sail. (acea randunica ce se monteaza deasupra randei.

Totusi, nu imi dau seama cu se poate transporta daca nu ai un van, pentru ca barca se pliaza pe lungime si asta inseamna 3 metri.

Deci, daca vreau sa merg pe lacul Golovita, cu ce masina ar trebui sa o transport pana la Jurilovca sau Lunca? Ca intr-o masina de clasa medie break, nu incape. De exemplu intr- un VW Passat break ar putea sa incapa? Ma indoiesc!

 

Ne-am intors cu greu la mal, impingand barca cu vaslele. Cred ca trebuia sa amanam lansarea week-endul viitor si sa o facem pe un lac care sa permita asta. Este chiar frustrant sa ai o imensitate de apa in apropierea Dunarii si sa o lasi sa sece, dar astea sunt autoritatile locale de 30 de ani. 


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER
Share this page:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *