TEACHER, leave the kids alone!


4 luni, 3 saptamani si 2 zile? Nu! 


24-27.06 perioada anuntata, 24-28.06 perioada efectiva. Cipango 2 organizat de Skipper Romeo Dretcanu, a ajuns la a doua editie si pentru a participa in speranta de a fi mai bun ca personajul interpretat de Robert Redford in “All is lost”, am facut eforturi deosebite pe care doar eu le cunosc. Nu le impartasesc aici, pentru ca nu intereseaza pe nimeni si nu vreau sa sune a scuze inutile. 


Fata de filmul lui Cristian Mungiu (citat mai sus) diferenta consta in bugetul alocat.  Atmosfera la bord insa, a fost acceptabila. Cu un suport de curs trimis cu cateva zile inainte de plecare si pe care nu am apucat sa il deschid, m-am prezentat nepregatit la bord pentru tematica anuntata, fapt ce a starnit indignarea skipperului ce avea probabil asteptari mai mari de la mine. Ca sa fiu sincer, si eu am fost dezamagit de cat de repede mi-au fugit din memorie cateva cunostinte neexersate de peste 5 ani.  Deci, dezamagire de ambele parti. Si asta este reteta perfecta a regretului de a te angaja in necunoscut. O lectie! Scumpa, dar tot lectie este.


E vineri! Dimineata la 6 plecam (cu un tanc de apa gol si cu toaleta infundata de ceva timp) spre Politia de Frontiera sa nu prindem schimbul de tura si sa mai stam vreo ora la cheul navelor comerciale, asteptand indulgenta personalului de la frontiera sa se miste “mai cu talent”. Acostam… asa cum se acosteaza acolo. Adica cu riscul sa iti murdaresti bordul barcii de baloanele de cauciuc crud, in situatia in care nu iti distrugi barca asa cum probabil si-au propus autoritatile romane. Competente! 


Un tanar politist, ne asteapta pe cheu si Romeo ma delega sa port conversatia cu el si sa il insotesc daca e cazul la sediu pentru formalitati. A fost cazul! Individul mi s-a parut dubios dupa mers (mergeam in spatele lui) si am zis ca sufera de ceva... In ziua de azi nu poti sa faci afirmatii care nu sunt “politically correct” cel putin cu referire la gen, dar banuiesc ca intr-o familie normala a anului 2021, dupa legislatia UE, el ar fi fost Parinte 2. Sau sora.


Nu depasiti 24 de mile de coasta nu? Intreaba reprezentantul de seama al celui mai estic flanc al UE.


Nu, dar marea teritoriala este la 12 mile de coasta raspundem, fara sa dam definitia ca la carte. La 24 mile marine e marea contigua. 


Omul nu se uita la noi. E superior si raspunde evaziv: Ma interesez! Il insotesc la cladirea insalubra in care isi desfasoara activitatea in cel mai neprofesionist mod cu putinta si il rog daca tot cauta prin carti ce si cum e cu marile astea teritoriale, contigua sau zona economica exclusiva, sa ma ajute cum luam legatura cu Romanian Coast Guard cand ajungem la Sacalin. 


Sacalin? Cine e Sacalin?  Intreaba omul foarte serios. Initial am zis ca face misto de noi, dar vazandu-i fata, m-am convins ca nu glumeste. Alice? Who’s the fucking Alice?!


Suntem siderati dar multumiti ca scapam de o asemenea imbecilitate in uniforma. Constat surprins cate forme de prostie gasesc printre autoritati si imi reprosez ca ma enervez din asemenea motiv. 


Golda Meir, fost prim ministru al Israelului, spunea ca poti crea un stat puternic in doar 2 pasi. Pentru ca nu ii vom face niciodata, nu ii mai mentionez. Daca sunteti curiosi, cautati si voi pe internet, nu fiti puturosi! 


Pasajul pana in golful Sacalin unde urma sa ancoram peste noapte a decurs oarecum firesc, cu exceptia unui creion si a unei radiere trantite nervos de Romeo pe masa de navigatie, atunci cand cu lectiile neinsusite eu aproximam si nu estimam. Cumva de inteles. Poate!


A doua zi, drumul spre Sfantu Gheorghe a fost si cu un vanticel bun, iar intrarea pretentioasa a fost facuta printre dunele de nisip cu mare eleganta, probabil data de experienta din Solent a skipperului sau de informatiile culese anterior Cipango 1. Alimentarea cu carburant la pontonul Star 2000, a dat o stare de bine, pentru ca Romeo se cocosase de carat cu canistra motorina in Mangalia, iar o alimentare la pompa da senzatia de civilizatie. Noi nu prea avem. Nu ai unde alimenta civilizat in marinele din Romania, asa ca ai de ales: ori tragi o fuga la Balcik ori te duci la Sf. Gheorghe.


Sfantu Gheorghe este o localitate aflata in aceeasi moarte clinica, in care se zbat majoritatea localitatilor cu statut din tara. Aflata la limita UE si la mila Domnului, asezarea deprimanta in plin sezon, te face sa incerci un sentiment de revolta, constatand ca tot comertul in zona apartine doar unui smecher. Restaurante, brutarie, market. Daca individul ala cu statut de patron vrea ca un pachet de servetele sa coste 100 euro, asa face. Promit sa nu mai cumpar un pai de acolo, daca mai ajung. 


A, si sa nu uit! A mai investit si Atanasiu in Green Village cateva milioane de euro pe care nu spune de unde le-a luat, dar din informatii pe surse am aflat. Mare om, mare character!


Drumul de intoarcere a fost mai lung cu cateva ore si mai anost cu ceva mai multe procente decat cel de dus. Doar echipajul a facut sa se mai “dezmorteasca “ atmosfera si starea de spirit. 


Intrarea in Mangalia a fost marcata de solicitarea Capitaniei de a contacta din nou Politia de frontiera. Aproape acostati, a trebuit sa facem manevra de intorcere si… acelasi cheu, o acostare la limita in privinta legaturilor la mal, controlul ambarcatiunii de catre agentul politist (bine de stiut ca poate or mai fi ramas ceva pachete de cocaina necolectate de la ultima operatiune esuata). Recunosc ca a fost extrem de amabil si doar si-a facut datoria, chiar daca am invocat faptul ca la intoarcere am ramas in limita celor 12 mile de tarm. Sfantul Gheorghe nu este port de intrare in Romania si legal noi am intrat… asa… (vezi art. 262 Cod Penal). Un control politienesc a fost totusi efectuat si ne-ar fi ajutat la o solutie de scoatere de sub urmarirea penala.


Ma rog, asta e! B.C.E. - Boat, Crew, External! E-ul asta evaziv, incurca cateodata! Nici B-ul nu se simte bine din cate am putut constata. Asa ca faceti ce zice popa, nu ce face popa!


Poze n-am! Skipper-ul si le-a pus pe pagina personala si pentru ca evitam cu success o relatie de amicitie, nu suntem prieteni nici pe facebook. Am pus cu sextantul, pentru ca am invatat sa il tin in mana si sa aliniez soarele la orizont, asa… de poze pentru facebook. Bazele sunt puse si asa cum e normal si firesc, de aici incolo este de asteptat sa ma preocup personal de studio, daca voi considera ca navigatia astronomica imi este folositoare. 


Am devenit mai bun ca Robert Redford? Dracu stie! Dar clar, sunt mai tanar si mai sarac ca el!


Ce a fost pentru mine acesta experienta? Am cunoscut colegi frumosi si ma bucur pentru asta.Ce a reprezentat pentru mine? Ca sa inchei in stilul de inceput : Another brick in the wall!
Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER

Share this page: