ANTIEXEMPLU


Ori navigam, ori nu! Cruisingul m-a fascinat permanent prin prisma provocarilor de care pot avea parte. Te poti pregati cat vrei, dar nu vei sti niciodata la ce sa te astepti, ce ti se poate intampla. Dealtfel, exista o expresie destul de elocventa: Pregateste-te pentru ce e mai rau si spera sa fie bine! 

 

Achizitia planurilor barcii lui Janusz Maderski, m-a facut sa nu mai dau inapoi. Le-am studiat zi si noapte si tot imi da “cu virgula”, in sensul ca o barca de placaj cu o lungime de 5,80 m oricat de seaworthy si-ar dori ea sa fie, are limite. Daca nu stiti despre ce vorbesc, aruncati o privire aici: www.classmini580.com. Adica o cursa in jurul lumii cu o barca din placaj (de fapt, epoxy on plywood) pe care trebuie sa ti-o construiesti singur dupa planurile puse la dispozitie de organizator. Contra sumei de 300 euro. Din punctul meu de vedere, barca este pentru navigatia costiera si atat!

 

Orice comparatie cu Mini 6.50 (navigatorii stiu ce spun) este total neavenita. Singura asemanare este aceea ca ambele sunt extrem de spartane. Daca vreti sa stiti ce inseamna asta, va spun ca nu au nici toaleta (te caci in galeata si te pisi in cockpit) si nici un spatiu dedicat prepararii hranei. Mini 6.50 este o barca moderna, proiectata dupa toate regulile unui ocean racer. Uitati-va la chila cu bulb, pescaj si latimea barcii de 6.50 si imi veti da dreptate. Mini 5.80 pare mai degraba o barca de buget, pentru care nu ti-au ajuns banii sa o termini.

 

Traseul este asta:

Eu mi-am propus sa imi gasesc un sponsor pentru isprava asta si mi-am fixat ca obiectiv sa termin primul leg: Portugalia - Panama. Ma ingrijoreaza insa felul meu de a fi ca navigator, pentru ca am un principiu de la care nu abdic niciodata: Intotdeauna pana la destinatie! Si daca veti considera ca asta e curaj, va asigur ca uneori este inconstienta crunta. Mai mult, daca primul leg decurge bine… sigur nu ma opresc acolo. Si asta, chiar ma ingrijoreaza!

 

La acest moment nu imi permit participarea. Pregatirea psihica si practica este esentiala pentru o astfel de aventura iar pe plan financiar imi doresc asocierea cu un brand local. Printre altele, sper ca Facultatea de Chimie Alimentara din Galati, o pepiniera de valori in domeniu cu nenumarate brevete de inventie, sa imi poata crea hrana specifica unei expeditii conform proiectului. Ma ofer cobai si sper sa nu mor din cauza asta.

 

Pana in 2024 mai e timp s-ar putea spune, mai ales luand in considerare afirmatiile proiectantului si ale organizatorului – Don McIntyre, potrivit carora barca se poate construi in doar 500 de ore de munca. Poate ca da. Dar trebuie si testata, sa vezi cum te “pupi” cu ea, cum ti se potriveste si cum o poti controla pe valuri mai mari de 2 ori decat lungimea ei. Si daca intr-un prim test, Mangalia - Batumi si retur totul va merge bine, atunci riscul ca o atitudine hazardanta sa puna stapanire pe mine devine un pericol iminent. Sa stii sa mergi cu vele, sa stii sa iti setezi cursul in functie de deriva de vant sau curent, sa acostezi sau sa pleci de la cheu in conditii vitrege, nu te califica ca navigator. Daca asta crezi, vei ajunge in curand sa fii dezamagit crunt, la prima ta aventura. Fiecare mila parcursa, fiecare etapa strabatuta, va fi o noua lectie si crede-ma, o vei aprecia din plin.

 

Intrebarile adresate organizatorului nu au incetat sa apara pe forumul dedicate competitiei. Why not a steped mast keel? What kind of sails? Triradial laminated are the best? Organizatorul, la acest moment este inca in … organizare.

 

Daca nu ati avut curiozitatea sa parcurgeti site-ul competitiei, va spun eu ca exista taxe de participare pentru fiecare leg (etapa). Pentru banii aia pe care trebuie sa ii platesti, primesti un loc in marina de plecare sau between the leg, cateva piscoturi, un pahar de sampanie, probabil de cea mai proasta calitate si ceva grib-uri (planse ) meteo care te ajuta fix 3 zile. Dar asta e comercialul in ziua de astazi si superficialitatea nu numai ca primeaza dar devine chiar regula.

 

Mai multe despre… trageti voi concluzia din urmatoarea intamplare:

Ma duc zilele trecute la un broker local de asigurati de viata. O doamna cu o imagine impecabila, ma primeste dupa ce stabilisem in prealabil o intalnire.

  • Buna ziua! Cu ce va pot ajuta? Am inteles ca doriti o asigurare de viata.
  • Buna ziua! Zic. Da, ati inteles bine. Ce variante sunt?
  • Pai sa vedeti, avem si… avem si… varianta cu… sau fara…
  • Doamna, ma intereseaza daca crap, sa primeasca familia ceva. Se poate?
  • Vai, dar avem o oferta fantastica la un produs financiar (asa se cheama o polita de asigurare - un produs).
  • Si incepe cucoana sa ma ischiteasca, bifand niste patratele pe un formular. Unde lucrati? Ati avut antecedente medicale? Accidente,  reparatii capitale ati facut pana acum (adica operatii , etc)? Si, intr-un final vine momentul critic:
  • Practicati sporturi extreme?
  • Sunt casatorit. Si mai am si doua fete adolescente. Nu credeti ca e suficient?!
  • Ma refeream la sporturi, de ex. parapanta, motocross, etc.
  • A, nu! Am sa particip la o cursa de barci cu vele peste 4 ani. Class mini 5.80-Mini, adica ceva mic, nu!
  • Pai atunci nu e o problema. Noteaza cucoana denumirea cursei si ramane sa ma sune a doua zi, pentru oferta.
  • Ziua urmatoare, primesc telefonul asteptat.
  • Buna ziua! Cutareasca sunt, de la…. X –Asigurari!
  • Buna ziua, doamna!
  • Vai, stiti dnul Negara, nu va putem asigura!
  • De ce? Am iminenta de deces? Ati aflat ceva despre mine ce nu stiu eu?
  • Nu, dar ati zis ca veti participa la o cursa… ceva cu mini... si in urma verificarilor facute de colegii mei, in regulament scrie ca se merge cu barci de placaj in jurul lumii… on your own risk!
Da, cam asta e concluzia la care voiam sa ajungeti: Only on your own risk! Ceea ce mi se pare putin cam ciudat si am sa va spun de ce.In primul rand Don McIntyre este o legenda in materie de aventura. Australianul organizeaza cursa celebra GGR o data la 4 ani. Este o cursa solitara non stop in jurul lumii cu un velier avand dimensiuni cuprinse intre 32 si 36 feet, proiectat pana in anul 1986 (parca) si produs in minim 12 exemplare. Fara nici un fel de aparatura electronica, totul traditional asa cum o faceau vechii navigatori. Doar cu sextantul, hartile de hartie, echer, compass si cam atat! Iti faci singur prognozele meteo colaborand strans cu barometrul si ai posibilitatea sa iei legatura o singura data pe saptamana cu organizatorii, cu un telefon prin satelit codat astfel incat sa nu poti suna in alta parte. Dar… tu ca participant ai de unde alege in materie de barci. Aici nu ai. Toate’s la fel. Este adevarat, restrictiile in cazul de fata sunt soft. Dar totusi… sunt barci mici. Doar 19 feet!  

La intrebarea mea, sa ne asteptam la multe capsize? (sa te dai peste cap cu barca) raspunsul a fost prompt. A lot! Si asta inseamna riscuri si costuri, pentru ca un catarg si ghiu marca Selden “bad weather”, este foarte scump. Asistenta cu sampanie si piscoturi la plecare si la punctele intermediare, nu este suficienta. In plus, indemnul lui Don McIntyre “pregatiti-va intens daca vreti sa ramaneti in viata”, suna periculos pentru o cursa oficiala.

 

Ok. Am inteles ca o celebritate profita de statutul sau pentru a-si construi legenda pe spatele unor visatori, dar… nu e cam mult?

 

Sunt foarte curios ce disclaimer va trebui sa semnez la startul cursei, pentru ca pana atunci, sigur nu am acces la textul lui.


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să îl împărtășești cu prietenii pe rețelele sociale și să ne urmărești pe FACEBOOK / INSTAGRAM / YOUTUBE / TWITTER
Share this page:

2 Replies to “ANTIEXEMPLU”

    1. Scuze, acum am vazut comentariul dumneavoastra! Odata intrat in hora, joc. Asta e clar. Asa cum stiti, sunt adeptul barcilor mici, dar asta parca totusi…e prea mica. Astept raspunsul unor potentiali sponsori, pentru ca ma costa undeva la 30 mii euro cu tot cu taxe, prima etapa competitionala. Stiu, ruta nu e grea pentru navigatorii priceputi, dar eu nu sunt unul dintre ei (cred). Sper sa am parte de sfaturile dumneavoastra, daca binevoiti a mi le da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *